RaYa

RaYa

Friday, July 18, 2014

Al-Fathiah for MH17

Bangun pagi ini terkejut lagi dengar berita yang menggemparkan Malaysia..

Tragic Year for Malaysia..
Alfatihah buat mangsa2 MH17...
Moga ahli keluarga mangsa tabah menghadapi ujian Allah..
*muhasabah diri..terlalu banyak Allah dah tunjukkan pada hambaNya..manusia makin leka

Friday, May 16, 2014

BiLa MuLa BeRBiCaRa

Salam all..

Lama dah tak update blog..bukan apa terlupa kata laluan nak ke blog..semalam kemas rumah..terjumpa buku lama yang ada tulis pasal id blog n password..uishhh semangat nak buka balik blog datang kembali..
so mulai hari blog akan dibuka seperti biasa dan akan menterjah ke blog-blog yang suka dilihat dan baca dulu-dulu..huhuhu..

Last update anak dua rupanya..sekarang anak dah 3 org..semua boy..alhamdulilah rezeki allah..moga-moga lepas ni ada la rezeki anak girl pulak..tu la manusiakan tak pernah puas dengan apa yang adakan..tapi aku tetap bersyukur kerana dikurniakan anak-anak yang bijak, comel2 dan yang penting mentaati allah serta mummy n daddy..terima kasih ya allah..

Sekarang pun dah mula mula nak membebel sesorang dalam blog ni..banyak lagi citer nak di ceritakan ni..tunggu ada masa lapang sikit..nanti update la

Sebelum terlupa nak ucapkan "SeLaMaT HaRi GuRu" pada semua guru yang telah mendidik saya dari kecil hingga lah sekarang..Jasamu amatlah dikenang..

Thursday, October 4, 2012

HaPpY BiRtHdAy DaDdy..



Selamat hari lahir daddy..
semoga panjang umur dimurahkan rezeki..
Thank u daddy menjadi daddy yang terbaek..
Thank u daddy coz banyak membantu dalam semua aspek..
Semoga daddy terus maju dan maju..
Abg Aqem, Aqef n Mummy sayang daddy sangat2..

Happy birthday daddy..

Wednesday, April 11, 2012

HaPpY HoLiDaY..

Daulat tuanku..daulat tuanku..Selamat sudah pertabalan...

Selamat bercuti pada semua..mana nak pergi petang ari nie..macam nak ujan jer..Aqeem nak g swimming..boingnyer dia syok mandi aku dok tepi menjaga kawasan..huhuh...x per la aqeem cepat siap kita g...

Friday, January 27, 2012

HaPpY ChInEsE NeW YeAr

Kepada yang menyambutnyerr happy chinese new year...semoga tahun nie menjadi tahun yang lebih bertuah untuk semua..
Cuti kali ini bercadang nak ke utara - Kedah kenduri umah sedara memandangkan jalan jem coz cousin aku balik dari seremban ke ipoh mengambil masa hampir 8 jam. so cuti tu bertukar ke kelantan negeri cik siti wan kembang..ini memang betui-betui berjalan la.Kitaorg bertolak kul 12.00pm dari ipoh dengan 3 bauh kete dr ipoh ikut cameron highland singgah jap cameron ingatkan jalan ok sampai je tringkap jem terus patah balik..Masuk gua musang jalan ok la lengang singgah kejap kat situ minum makan sambung perjalanan ke simpang kota bharu ambil masa lebih kurang 3 jam lebih baru sampai K.B di sebabkan tak plan nak ke sana so hotel unbooked la memula terjah hotel ridel full booked..nasib baik la masuk kat hotel tu ada map so kitaorg pusing-pusing cari hotel dapat la satu hotel nie sutera inn..not bad 3 star gak la aku bagi..rm159 include breakfast..
Semua dah keletihan leh katakan hampir setengah hari dok dalam kete..tapi lepas check in ingatkan leh tido rupanyer ada yang ajak makan pulak..nasib baik kedai depan hotel jer so kami pun menapak la beramai-ramai..berbincang malam tu nak kuar awal but dah keletihan semua terlajak hampir kul 9.00am baru kuar g breakfast.pastu check out terus g pasar siti khadijah.membeli keropok n serunding daging + ayam.pastu terus pergi rantau panjang ingatkan tak jem rupanyer sama je nak masuk rantau panjang mai ai punya la lama hampir 3 jam berbarisnyerr..last sekali ikut jalan belakang tak sampai 15minit dah sampai dalam rantau panjang..huhu..terima kasih pada pakcik teksi yang tunjuk jalan..apa lagi sampai situ parking je kete jenuh la berjalannyer..semua murah2 uishhh aku apa lagi shopping sakan la jugak hampir penuh bonet bukan sebab apa toto laa..huhuhu..
Lepas tu dah puas shopping kaki pun dah lenguh lepak jap kat situ minum² pastu kami pun bergerak ke K.B balik..Pada mulanyer nak tido K.B je tapi memandangkan perjalanan tu jauh lagi kami ambil keputusan tgk sampai mana terdaya nak driver..So mata pun tak larat kaki pun tak larat nak tekan minyak lagi kami pun ambil keputusan tido kat Cameron jer..huhuhu..sampai situ kul 1.30am..fuh letih-letih..
Sungguh happy trip kali nie coz berjalan ngan semua sepupu hope so lepas ni akan ada lagi trip yang tak terancang nie..huhu..

Monday, January 16, 2012

SeBuLaN SuDah..

Salam to all my friend..

Rindu kat mama...perginyer mama ke rahmatullah sesuatu yang sukar untuk diterima..lagi 2 hari genap la mama sebulan meninggalkan dunia..tapi aku terima hakikat daripada mama suffer lebih baik allah mengambilnyer..dan aku tahu bahawa Allah lebih menyayangi mama..

Rasa macam baru je aku bersama mama..bermesra,berpeluk, berjalan dengan mama tapi semua tu sudah jadi kenangan buat aku..pada tarikh 18.12.2011 hari ahad jam 5.40pm mama telah pulang ke rahmatullah..saat tu bagaikan tidak percaya yang mama akan meninggalkan kami semua.. hembusan nafas yang terakhir dapat kami adap..mama pergi dengan tenang dan senang..syukur alhamdulilah semuanyer berjalan dengan lancar..dari segi mandi sampai ke liang lahat..semua dipermudahkan..

Pada keesokkan harinya aku sudah mula demam..kata pakcik kat situ semangat aku hilang..jadi diberikan air penawar hampir 5 hari jugak laa kebah tak kebah demam tak demam..dituruti anak aku aqeem dan boleh dikatakan seluruh keluarga demam..Aqeem memang aku bawa sampai ke liang lahat untuk tengok opah mama..sebab dia paling rapat ngan opah mama..sampai sekarang bila aku tanya mama opah mama dah meninggal opah sakit..sian opah..abg sayang opah..tapi opah dah tak ada ngan abg..syahdu aku dengar..

Ya Allah aku memohon padamu Ya Allah tempatkanlah mama ditempat yang beriman dan solehah..Al-Fatihah..Semoga roh mama dicucuri rahmat..

Thursday, November 24, 2011

Aduissss habuk dah weii..

Salam All..
Tak ada benda nak story sangat..tu yang maleh nak buat entry nie..tapi tak per ni kisah angle aku yang berdua tu..
Now Aqeem dah semakin membesar dan semakin bijak..Ehmm kesian kat aqeem bila nak membesar daddy tak ada disisi..bila daddy tak ada aqeem always asking daddy..when daddy back aqeem buat tak tau jerr...heehehe..but suddenly this week everyday asking daddy..it's daddy came back this night..my be Aqeem miss daddy so much even everyday call but not same..My be on this week Aqeem will go they to see daddy..Miss daddy so much..
Tentang Si kecil Aqeef pulak dah masuk 6 month+ skang dah mula angkat badan nak merangkak..dah gelak sakan dah pandai main..gigi bawah dah mula tumbuh..minum milk dah semakin kurang..makan nestum n porridge satu plate leh abiss...good boy..tapi susu mummy tak leh tinggal dr mummy balik keje until morning tak lepaskan peluang..huhuhu..
Ok la esok pulak kita sambung..nak kemaskini blog kejap..huhu

Tuesday, July 26, 2011

SeLaMaT MeNyAmBuT RaMadHaN Al-MuBaRaK

Salam kepada kekawan semua..ish macam tak sabar lak aku nak pose nie..apa-apa hal pun aku nak menyucapkan jugak walaupun awal coz takut nanti aku lupa nak update..hehehe..

Memohon maaf semperna bulan ramadhan
Saya memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa dan keterlaluan.
Salam.Doa malaikat Jibrail menjelang ramadhan "Ya allah tolong abaikan puasa umat muhamad, apabila sebelum memasuki bulan ramadhan dia tidak melakukan hal yang berikut".

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami dan isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang disekitarnya

Maka rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita banyakkan yang berdoa adlah malaikat dan yang mengaminkan adalah rasulullah dan para sahabat dan dilakukan pada hari jumaat.
Kepada sahabat semua bersemperna ramadhan yang bakal tiba saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada membuat sebarang kesalahn baik yang sengaja atau tidak disengajakan sepanjang perkenalan kita. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T. Insyallah.


"SeLaMaT MeNyAmBuT RaMaDhaN Al-MuBaRak"

Tuesday, July 19, 2011

CluMsy DaY..

Penat aku hari nie..turun naik turun naik lepas nie kalau tak kurus lagi tak tau la..huhuh..banyak sangat urusan kat bawah but aku nie dah tukar department kat atas pasal tu la..tak per yang penting aku happy ngan suasana baru..
Aku heran la kenapa la ada lagi makhluk yang cucuk menyucuk dimuka bumi nie..tikam menikam dari belakang..ish ish ish..dah la rupa clumsy jer aku tgk..menampah betul aku kat budak tu nasib baik aku dah deliver kalau tak..entah la mahu muka serupa gamaknya..hahaha..
tak per aku redoi je apa yang ko buat tu..tapi ingat la bahawa allah maha mengetahui semuanya..mungkin didunia tak ada kena tapi tunggu la ko ada anak, ada family satu hari kena batang hidung sendiri baru tau..
Minta-minta semuanya berjalan ngan lancar la hari nie dah seterusnya..jangan ada lagi minah clumsy tu muka bumi nie..hahahahaha..(gelak dalam nada geram)..

Monday, July 18, 2011

KeMbaLi KeRja..

Lama tak tulis entry aku nie dah..
Alhamdulilah dah selamat dah semua..berpantang, berurut skang menguruskan anak..aku selamat bersalin pada 08.05.2011 @ 11.04am..rasa macam baru jer bersalin..tut tut dah masuk 2 bulan lebih dah..aku namakan putera kedua aku Aqeef maksudnya yang suka menumpukan satu-satu benda yang dia buat senang citer fokus..
Aku pun dah start keje dah pada 08.07.2011 ari tu..but aku dah tukar ke department atas pulak..tak per la janji happy gak kat atas nie..huhuhu..esok sambung tak sempat la pulak..