RaYa

RaYa

Thursday, November 24, 2011

Aduissss habuk dah weii..

Salam All..
Tak ada benda nak story sangat..tu yang maleh nak buat entry nie..tapi tak per ni kisah angle aku yang berdua tu..
Now Aqeem dah semakin membesar dan semakin bijak..Ehmm kesian kat aqeem bila nak membesar daddy tak ada disisi..bila daddy tak ada aqeem always asking daddy..when daddy back aqeem buat tak tau jerr...heehehe..but suddenly this week everyday asking daddy..it's daddy came back this night..my be Aqeem miss daddy so much even everyday call but not same..My be on this week Aqeem will go they to see daddy..Miss daddy so much..
Tentang Si kecil Aqeef pulak dah masuk 6 month+ skang dah mula angkat badan nak merangkak..dah gelak sakan dah pandai main..gigi bawah dah mula tumbuh..minum milk dah semakin kurang..makan nestum n porridge satu plate leh abiss...good boy..tapi susu mummy tak leh tinggal dr mummy balik keje until morning tak lepaskan peluang..huhuhu..
Ok la esok pulak kita sambung..nak kemaskini blog kejap..huhu

Tuesday, July 26, 2011

SeLaMaT MeNyAmBuT RaMadHaN Al-MuBaRaK

Salam kepada kekawan semua..ish macam tak sabar lak aku nak pose nie..apa-apa hal pun aku nak menyucapkan jugak walaupun awal coz takut nanti aku lupa nak update..hehehe..

Memohon maaf semperna bulan ramadhan
Saya memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa dan keterlaluan.
Salam.Doa malaikat Jibrail menjelang ramadhan "Ya allah tolong abaikan puasa umat muhamad, apabila sebelum memasuki bulan ramadhan dia tidak melakukan hal yang berikut".

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada orang tuanya (jika masih ada)
* Tidak bermaafan terlebih dahulu antara suami dan isteri
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang disekitarnya

Maka rasulullah pun mengatakan Amin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita banyakkan yang berdoa adlah malaikat dan yang mengaminkan adalah rasulullah dan para sahabat dan dilakukan pada hari jumaat.
Kepada sahabat semua bersemperna ramadhan yang bakal tiba saya terlebih dahulu memohon ampun dan maaf jika saya ada membuat sebarang kesalahn baik yang sengaja atau tidak disengajakan sepanjang perkenalan kita. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T. Insyallah.


"SeLaMaT MeNyAmBuT RaMaDhaN Al-MuBaRak"

Tuesday, July 19, 2011

CluMsy DaY..

Penat aku hari nie..turun naik turun naik lepas nie kalau tak kurus lagi tak tau la..huhuh..banyak sangat urusan kat bawah but aku nie dah tukar department kat atas pasal tu la..tak per yang penting aku happy ngan suasana baru..
Aku heran la kenapa la ada lagi makhluk yang cucuk menyucuk dimuka bumi nie..tikam menikam dari belakang..ish ish ish..dah la rupa clumsy jer aku tgk..menampah betul aku kat budak tu nasib baik aku dah deliver kalau tak..entah la mahu muka serupa gamaknya..hahaha..
tak per aku redoi je apa yang ko buat tu..tapi ingat la bahawa allah maha mengetahui semuanya..mungkin didunia tak ada kena tapi tunggu la ko ada anak, ada family satu hari kena batang hidung sendiri baru tau..
Minta-minta semuanya berjalan ngan lancar la hari nie dah seterusnya..jangan ada lagi minah clumsy tu muka bumi nie..hahahahaha..(gelak dalam nada geram)..

Monday, July 18, 2011

KeMbaLi KeRja..

Lama tak tulis entry aku nie dah..
Alhamdulilah dah selamat dah semua..berpantang, berurut skang menguruskan anak..aku selamat bersalin pada 08.05.2011 @ 11.04am..rasa macam baru jer bersalin..tut tut dah masuk 2 bulan lebih dah..aku namakan putera kedua aku Aqeef maksudnya yang suka menumpukan satu-satu benda yang dia buat senang citer fokus..
Aku pun dah start keje dah pada 08.07.2011 ari tu..but aku dah tukar ke department atas pulak..tak per la janji happy gak kat atas nie..huhuhu..esok sambung tak sempat la pulak..

Friday, May 6, 2011

MeNgHiTuNg HaRi

Saat-saat akhir nie rasanya macam dah tak larat nak bawa perut pun..Tinggal beberapa hari je lagi untuk aku deliver takut pun ada..Kali nie pun operation gak coz doctor yang memang merawat aku tu kata baby aku nie besar jugak..Operation ke normal aku tak kisah minta-minta semuanya selamat..baby dalam perut aku nie rasanya macam tak sabar nak kuar tgk dunia malam sekarang nie memang susah la nak tido dia asyik menendang and mengeras..tapi aku macam dah immune coz aku rasa sakit contraction start aku 31 week lagi..sama macam aqeem syukur alhamdulilah aku berjaya jugak untuk sampai ke 38 week..berkat doa semua yang mendoakan aku nie aku ucapankan berbanyak-banyak terima kasih..
Insyallah minggu depan aku dah start cuti sampai bersalin..kepada kekawan semua doakan aku selamat bersalin,selamat berpantang dan selamat menguruskan diri..hihihi..

Friday, April 15, 2011

BeStNyE DaH ArI JuMaAt..

Tak sabar nak tunggu petang..rasa nak cepat jer..coz ari nie leh jumpa en.hubby..hehehe..Bila ari jumaat je ati mesti rasa macam nie..kepada en.hubby i miss u so much..bila nak balik kat sini sampai bila-bila..miss that time..

Thursday, March 31, 2011

Check-up

Hari nie aku check-up last untuk monthly after this 2 week pulak..takut pun ada..dah semakin dekat dah nak delivery nie..Sakng nie tgh menahan kesakitan gigi..tak tau la nak bersalin ni macam² hal semua nya nak sakit...hihihi..tapi tak per ini mungkin dugaan aku redoi menerimanya.. Lupa pulak nak citer dalam blog aku nie..lama gak la aku tak buka coz banyak benda yang kena urus sendiri masa tidak mengizinkan aku berblog nie..huhuh..aku admitted ke wad pada 20.03.2011 coz preterm labour (ada contraction)..petang tu dalam kul 5.30pm aku pun oergi la HRPB, Ipoh kat bahagian bersalin..sampai sana as usual mesti buat ctg..tut tut ada contraction 4:10 moderate..bukaan dah 1 cm..aku pun terus diantar ke bilik doctor..disebabkan baby dalam tummy nie tak cukup bulan lagi doctor suggestion cucuk dexa 2 dose untuk matang kan peparu baby..mak ai sakitnya bukan main lagi..apa leh buat demi anak dalam kandungan ku ini..aku tahan la..pastu makan ubat untuk hentikan contraction..tab.nifidifine 10mg 4 hourly until 48 hours to stop the contraction..alhamdulilah contraction semakin kurang..aku dihantar ke wad coz contraction aku dah semkin kurang ke 1:10..but aku tak tahan lelama kat hospital maklum hati dok teringat kat si aqeem tu..lama tak lama gak la 4 hari aku duduk hospital.. 23.03.2011 baru aku dibenarkan keluar coz aku cakap dah t ak rasa sakit lagi..tapi aku still rasa gak sebenar..moga-moga baby dalam perut mummy nie selamat keluar hingga term.. sebelum terlupa nak citer sikit kisah si aqeem nie..sekejap sahaja macam tak percaya je dah nak masuk 3 tahun..03.04.2011 genaplah anak mummy 3 tahun..insyallah next year pergi school ye sayang..skang dalam proses learning dengan aku dok menghafal ABC..aku ada bagi tau dia kalau nak pergi school abg aqeem kena baca ABC sampai Z kalau tak abg tak leh g school so skang ari-ari pantang nampak muka mummy mesti dia baca dan dah hafal pun..pandainya anak mummy nie..birthday kali nie mungkin tak sambut la kot dengan keadaan mummy yang memboyot nie.lain kali ye sayang..just family gathering je la..nasib baik jatuh pun hari ahad..boleh la jemput tok ayah, opah mama,mama,papa, kakak n abg mukhris datang umah makan-makan..hope so aku tak sakit la masa tu.. Apa lagi nak di distory mori nie..rasanya cukup la dulu..tunggu aku lepas check-up petang nie...

Friday, March 18, 2011

32 WeEk..

Dah 32 week dah..ehmm takut lak rasanya makin hari makin dekat dah..sekarang nie dah start membeli barang baby..just tambah-tambah yang mana perlu jer..

Barang-barang yang perlu dibeli:-
1) Baju baby,
2) Tuala mandi
3) Mandian, losyen & shampoo
4) Barut baby -untuk tambahan
5) Pampers
6) Sarung tangan & kaki

Apa lagi nak beli ye nanti aku update lain..lepas buat shopping..huhuhu..kekawan yang mana nak kena tambahan sila info saya ye..takut ada yang tertinggal lagi...

Thursday, February 10, 2011

Pregnancy..

Lama tak cakap pasal baby dalam tummy and Aqeem ni.
Baby skang dah semakin besar kalau diikutkan dah nak masuk 28 week..02.02.2011 ari tu aku dah scan dah nampak dah semua tulang belakang, muka, mata everthing..but still tak tau gender lagi..ish ish..nie yang suspen nie..tapi hubby lebih kuat mengatakan itu boy..aku pun tak berapa nak pasti lagi..kalau boy ke girl ke aku terima seadanya..harap baby dalam tummy nie sihat and selamat hendaknya..membesar dengan cergas and cergas..
Abg aqeem pun dah semakin pandai dah tau nak ada adik dia pun lagi mengada-nganda nak bermanja-manja..kekadang tu naik rimas tak tahan nak melayan nya..tapi itu la nama pun anak letih macam mana pun tengok muka anak hilang rasa letih yang ada perasan nak layan dia jer..sampai kekadang hubby dok kata tak abis nak manja kan budak tu..dah nak ada adik ingat sikit besok tak terlayan..hihihi..yang penting aku happy layan aqeem..coz mulut dia terhenti-henti tanya itu tanya ini sampai tak terlayan nak menjawab..tapi soalan tu pun kekadang kita sendiri tak terfikir dia nak tanya..abg aqeem andai abg aqeem dah besar nanti baca mummy pun blog nie..mummy sayang abg aqeem..semoga abg aqeem membesar dengan bijak,cerdik penuhi diri dengan ilmu didunia dan diakhirat..amin..

SeMoGa CePaT SeMbUh..

Berabuk dah blog aku nie..fushh..fushh..debu dah pun..hihihi..

Entry aku kali nie buka apa saje nak meluahkan perasan..mama sakit lagi..ada kat wad Hospital Raja Permaisuri Bainun, ipoh..Doctor kata ada infection kat lung n asthma..hope so everthing fine..kesian kat mama coz doctor cucuk sana sini tak leh nak dapat urat nak masuk air skang dah lebam dah aku tgk tangannya..
Kepada mama walaupun bagaimana pun kau tetap mama yang paling aku sayang di dunia dan diakhirat..semoga mama cepat sembuh hendaknya..Amin.