RaYa

RaYa

Friday, September 25, 2009

SaMbuNgaN BesT RaYa...

Petang tu aku ke rumah mama..rumah mama lagi ramai orang..orang nie masuk orang nie keluar..syok giler..semua yang mama masak habis la..Sampai aku datang pun tak sempat nak rasa..Tak per la mama nanti mama masak lagi untuk kami sekeluarga lak..hehehe..
Lupa plak..nie lagi satu kisah yang sungguh malang ke apa ke aku tak tau la..Peatng raya tu aku bersalam-salaman la ngan parent aku..Seperti biasa anak bagi ampau kat Parent aku pun bagi la..after salam ada orang datang umah pulak lagi...Mama nie careless juga,sampul tu tak tau letak mana..suddenly dah malam baru teringat mana letak sampul tu..ehmm sedih aku dengar mama macam tak menghargai pulak apa yang aku bagi..tapi aku tak salahkan mama..mungkin masa tu kelam kabut nak sambut orang datang lupa nak simpan..(pujuk diri la nie)...
Bab sedih-sedih abis..bab happy pulak..semalam la baru aku sempat nak beraya umah member-member..Open house tapi malam la..aku dah start keje..Ada 3 orang undang umah Open house..2 je yang aku berkesempatannya...lagi satu umah tu i'm so sorry coz Aqeem dah meragam nak sleep..
First umah member tempat keje aku nie la.Umah Kak Fatimah @ Ijan..makan speggeti n mee hailam.sedap la kak timah lain kali buat lagi ye.boleh bagi 4 star..Then second house umah Asrul member satu kelas n school la kiranya nie..kat sini dapat la jumpa member-member yang lama gak tak jumpa..bini Asrul pulak tengah menunggu hari nak bersalin..Tapi still maintain lagi bawak perut..huhuhu...Hidangan yang dihidangkan sedap-sedap jugak..bihun sup,nuget,speggeti jugak n ada lagi yang tak ingat.. ini boleh bagi 4 star jugak..
Sambil tu aqeem kemain lagi kesana kemari happy giler..but after dah penat gamaknya start la mengamuk nak balik..kami pun terpaksa la bergegas pulang cepat..tak sempat nak jumpa member lain lagi..apa-apa hal aku pesan kat Asrul kim salam je la..
On the way balik jer Aqeem dah terlelap..
Happy sangat dapat jumpa kekawan lama yang tak jumpa last jumpa abis sekolah dulu..gambar tak sempat nak snap..sorry ye..terlupa..

Wednesday, September 23, 2009

BestNYa RaYe..

Dah 4 Syawal dah ari nie..Aku masih lagi dalam suasana raya..Mensyukuri akan nikmatnya diatas apa yang diberi semperna bulan ramadhan yang dah berlalu kini tiba bulan syawal..
Aku nie ada banyak cerita yang nak dikongsikan tapi tak tau nak mula tang mana..huhuhu..
1st of all..untuk pengetahuan korang aku tak jadi beraya kat sabk bernam..coz MIL kata kita beraya di Seri Iskandar, Perak..dekat je ngan umah aku lebih kurang 25 minit sampai la..kami pun tak la tido sana pergi balik ari je..syoknya kira tahun nie aku beraya umah sendiri la..
Aku masak bihun sup tulang jer..Alhamdulilah abis semuanya coz banyak pulak yang datang ke rumah terutama side belah hubby n hubby friend..thank kat kawan² yang sudi dtg umah aku..exspecialy to zaimun, ida, farah, and ina..
Sorry ada keje nanti sambung..hehehe

Wednesday, September 16, 2009

RaYa DaTaNg LaGi...


Lagi beberapa hari je kita akan menyambut hari raya..Seronoknya..Yeah..Yeah..Aqeem yang paling happy coz segala persiapan untuk Aqeem jer..aku ngan hubby ala kadar jer..Segalanya macam dah complete..dari segi kuih, 2 jenis buat yang lain kuih tunjuk gak la..hehehe..tak sempat la nak buat bebanyak..Kemas umah dah settle dah cuma kawasan luar umah belum settle..Kawasan luar tu last minute punya keje tu pun kalau berkesempatan..hehehe..
Tahun nie tema family aku blue light..beraya di side sebelah husband..Insyallah tak ada aral melintang kami balik Sabak Bernam..Doakan pejalanan kami selamat sampai dan selamat kembali..
Kepada kekawan..Selamat Hari Raya AidilFitri Maaf Zahir Dan Batin kalau ada terkasar bahasa,tersilap berkata-kata..harap dimaafi..

Thursday, September 3, 2009

InCreAsE YoUr BrEast MilK SuPpLy WiTh FeNuGrEeK SeEdS

Fenugreek nie bagus untuk ibu yang menyusukan anak dan untuk membanyakkan susu..Mungkin masalah akan lagi timbul bila bulan Pose nie..So aku leh suggestkan makan la pil nie..Ramai yang dah mencubanya..Disini aku citer la sikit pasal Fenugreek..
.
.
Fenugreek mengandungi vitaman c, niacin, pottasium dan phytoestrogen yanag mampu meniru kesan horman estrogen untuk menggalakkan penghasilan susu ibu..
.
.
Untuk keberkesanan - boleh dilihat antara 24jam hingga ke 72 jam..Boleh jugak berlaku 2 ke 3 hari atau sehingga ke beberapa minggu..Kesan berbeza mengikut badan seseorang..Seteleh susu dihasilakn mencukupi, pengambilan Fenugreek boleh dihentikan tanpa menggagu penghasilannya lagi..Fenugreek dalam bentuk kapsul senang dah mudah untuk ditelan..
.
.
Setiap ubat ada kesan sampingan tapi yang paling biasa kesannya..kencing akan berbau sirap pokok maple dan peluh..Bagi Ibu yang ada problem asma n alergic pada kacang DILARANG mengambil Fenugreek.
.

.
Kalau korang nak lebih details lagi pasal Fenugreek ini boleh la layari
http://www.babysnowdrop.blogspot.com/
.
.
Aku sekarang tengah mengambil ini alhamdulilah susu dalam bulan pose ini tidak menjadi masalah pada Aqeem..Seronok rasanya boleh memberi BF kepada Aqeem tanpa Formula sepanjang malam...

Tuesday, September 1, 2009

SeLaMat HaRi MeRdEkA....

Selamat hari merdeka diucapkan kepada semua blogger, facebook, and all the freinds..Walaupun terlambat diucapkan..
Merdeka!Merdeka!Merdeka!..